daca-dragostea-nu-este-un-sentiment-atunci-ce-este

Dacă dragostea nu este un sentiment, atunci ce este? Este „îndrăgostirea” autentică?

Avem sentimente pe care le asociem cu dragostea, dar acestea nu sunt dragostea în sine și s-ar putea să nu se bazeze nici măcar pe realitate. Peck afirmă că dragostea adevărată este un act de voință – o acțiune angajată pe care o întreprindem chiar și atunci când nu o „simțim”.

Dragostea nu este un sentiment

Ceea ce pare a fi dragoste poate fi adesea o altă forță motivatoare sau emoție (pentru simplitate, să numim această forță non-dragoste). Acest lucru se datorează faptului că există o concepție greșită conform căreia „îndrăgostirea” este iubirea autentică sau o manifestare a acesteia. De fapt, îndrăgostirea este pur și simplu o experiență pe care o simțim intens. Există un sentiment de „te iubesc”, dar nu este un sentiment bazat pe realitate. În sine, dragostea nu este un sentiment.

De ce nu este „îndrăgostirea” o dragoste autentică?

Un motiv pentru care îndrăgostirea nu este dragoste autentică este că este legată de sentimente erotice. Ne îndrăgostim doar atunci când motivația de bază este de natură sexuală. În plus, sentimentul de îndrăgostire este impermanent și chimic.

De ce este inevitabil să te îndrăgostești?

Iubirea pe care ai putea să o percepi ca pe un sentiment apare atunci când găsești o persoană sau un obiect de care ești atras și cu care te implici dincolo de limitele egoului tău. Acest proces se numește cathexis. A „catehiza” pe cineva înseamnă a te investi în el într-un mod care te trage în afara ta. În mod paradoxal, atunci când te întinzi în afara ta pentru a investi într-o persoană (sau obiect), o încorporezi și în tine însuți. Acest lucru creează o legătură. Odată ce ceva a fost cathezat, îl vezi ca pe o extensie a ta.

Cathectingul nu înseamnă iubire, deoarece poate avea loc cu orice obiect, nu doar cu ființe simțitoare.

Cathecting-ul nu înseamnă că îți pasă de creșterea spirituală a celeilalte persoane, care este o componentă definitorie a iubirii „adevărate”. De fapt, o dinamică construită pe catehizare determină adesea o persoană să se teamă de creșterea celeilalte, deoarece aceasta ar amenința securitatea instabilă a legăturii.

Poți să te decatehizezi la fel de repede cum te catehizezi, iar o persoană care are sentimente de iubire nu ar trebui să acționeze întotdeauna în consecință. De exemplu, dacă ești într-o relație și întâlnești pe cineva față de care ai sentimente de iubire, dacă ții la relația ta, nu ar trebui să acționezi în baza acestor sentimente.

Comentariile sunt închise.