Terapie de grup

Sprijinul și experiența comună

De ce să alegeți terapia de grup?

Există o bază considerabilă de dovezi care demonstrează eficacitatea clinică a tratării unei serii de tulburări de sănătate mintală într-un mediu de grup. Terapia de grup oferă ceva cu totul unic față de orice altă modalitate de tratament – sprijinul, experiența comună și gândurile colegilor dumneavoastră, precum și cele ale unui profesionist. Este posibil să vă luptați cu o pierdere sau o traumă, de exemplu, iar grupurile pot fi o rețea de sprijin care vă oferă posibilitatea de a întâlni alte persoane care se confruntă cu preocupări similare. 

În timpul unei sesiuni de grup la cabinet, un pacient poate fi încurajat să își împărtășească experiențele și să lucreze la înțelegerea de sine într-un mediu plin de compasiune și terapeutic. 

Cercetările arată că grupurile sunt la fel de eficiente ca și terapia individuală și alte rezultate pozitive includ:

  • Le permit oamenilor să se exprime în fața altora fără a se simți judecați
  • Se pot dezvolta altruismul și compasiunea participanților
  • Grupurile generează insuflare de speranță, deoarece îi văd pe ceilalți cum progresează
  • Grupurile contribuie la schimbul de cunoștințe
  • Încurajează oamenii să dezvolte o înțelegere, prin observarea modului în care experiențele negative din trecut pot avea un impact asupra sentimentelor lor actuale.
  • Grupurile pot îmbunătăți interacțiunile sociale
  • Pacienții pot servi drept model pentru comportamente sănătoase și atașamente sănătoase
  • Coerența grupului conferă un sentiment de siguranță
  • Participanții pot fi încurajați să își însușească sentimentele, să învețe unii de la alții și să dezvolte o mai bună înțelegere a modului în care interacționează.
terapie-de-grup-03.jpg

Cum arată o ședință tipică de grup?

Terapia de grup se desfășoară adesea în grupuri de 6-12 persoane, alături de un terapeut și un coterapeut. Pentru început, un pacient va fi prezentat celorlalți membri ai grupului, precum și terapeuților, pentru a socializa pacientul cu modelul de terapie. Pacienții au posibilitatea de a observa și de a asculta în prima ședință pentru a se acomoda cu noul mediu. Un grup durează de obicei între o oră și jumătate și două ore și jumătate, cu o pauză la mijloc. Pe măsură ce pacientul este socializat în grup, acesta este încurajat să vorbească și capătă din ce în ce mai multă încredere în sine prin crearea de legături cu grupul.

Tipuri de grup terapeutic

Grupurile de terapie pot fi „deschise”, în care pacienții pot intra oricând. Ele pot fi, de asemenea, „închise”, în care un anumit număr de persoane sunt înscrise pentru terapia de grup și nu se pot adăuga alți membri în grup fără acordul membrilor grupului. Tipul de modalitate terapeutică, frecvența, numărul de ședințe și dacă un grup este deschis sau închis vor depinde de afecțiunea prezentată de pacient. O evaluare a terapeutului va determina ce abordare este cea mai potrivită pentru persoana respectivă.

Desfășurarea ședinței de grup

Modul în care se desfășoară o ședință de grup depinde de tipul de terapie implicat. Exemplele includ:

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT): Pacientul va fi ajutat să își identifice problemele. Principiul din spatele CBT este de a identifica gândurile și comportamentele negative. Terapeutul și ceilalți membri ai grupului îl vor ajuta pe pacient să înțeleagă de ce a ajuns să gândească într-un mod nefolositor. Terapeutul și ceilalți membri ai grupului îl vor ajuta să își conteste convingerile și să înlocuiască moduri mai utile de a gândi și de a face lucrurile.

Terapia centrată pe schemă: Aceasta constă în diferite module, de exemplu identificarea a 12 moduri subiacente în care oamenii au învățat să vadă și să reacționeze la lumea din jurul lor. Se poate aștepta ca pacientul să participe la toate cele 12 ședințe și, dacă este necesar, să repete ciclul de terapie.

Terapia comportamentală dialectică (DBT). DBT de grup s-a dovedit a fi eficientă în cazul tulburării de personalitate borderline (BPD). Aceasta constă în 12 grupuri în care pacienții învață 4 abilități principale – mindfulness, modul de gestionare a stresului, controlul emoțiilor și relaționarea cu ceilalți.

Modulele constau fiecare din 3 sesiuni de formare, iar pacienții ar putea intra doar la începutul fiecărui modul. Acest grup ar avea, de obicei, puncte de intrare fixe: Psihodramă, Psihoeducație, Psihoterapie asistată.

Aceste tipuri de terapii de grup îi pot ajuta pe oameni să își exprime sentimentele prin jocuri de rol. Această formă mai imaginativă de terapie este adesea utilizată pentru a trata dependențele. Este interesant faptul că pacienții își exprimă adesea o reticență inițială față de terapia de grup, dar ajung să se bucure de ea. În cazul celor care au beneficiat atât de terapie de grup, cât și de terapie individuală, sunt adesea surprinși de preferința lor pentru tratamentele de grup. Această formă de Psihoterapie de grup se desfășoară cu prezența fizică sau online.

Servicii & Ședințe

  • Individual
  • Familie
  • Depresie
  • Cuplu
  • Anxietate

Gabriela Presadă

Participă la Sesiuni de Psihoterapie online

Programare