Pentru unele cupluri, infidelitatea este atât prima, cât și ultima picătură, dar un număr surprinzător de relații supraviețuiesc trădării, unele dintre ele doar pentru ca legătura lor să fie dată peste cap de amenințările zilnice, cum ar fi pierderea interesului pentru intimitatea fizică sau o diminuare a sentimentelor pozitive în urma criticilor constante, a disprețului sau a defensivității. Chiar și faptul de a rămâne împreună timp de zeci de ani nu este o garanție că un cuplu va rămâne conectat: Rata de divorț pentru cuplurile de peste 50 de ani s-a dublat încă din 1990.
Unii oameni pot pleca după ani de căsnicie și se simt instantaneu descărcați. Pentru alții, sfârșitul unei relații care a durat doar câteva întâlniri poate declanșa traume emoționale care persistă ani de zile. Indiferent cum se desfășoară o despărțire, aceasta poate fi un factor de stres major, cu un efect asupra ego-ului și a stimei de sine care nu poate fi ignorat.
Reziliența în relații
Timp de secole, cuplurile nu au avut tendința de a petrece mai multe decenii împreună, așa cum se întâmplă în prezent, din cauza duratei de viață mai scurte și a riscului medical mai mare. Așa că, într-un fel, provocările cu care se confruntă astăzi partenerii pe termen lung pot fi văzute ca fiind noi. Dar, în mod fundamental, relațiile sunt puse la încercare pentru că indivizii se schimbă, iar partenerii lor sunt nevoiți să se adapteze. Dar multe cupluri se confruntă cu aceleași tipuri de momente de răscruce, când apar crize care le amenință legătura, cum ar fi primul an împreună; sosirea copiilor și eventuala lor plecare; declinul bătrâneții; și tragediile inevitabile cu care se confruntă fiecare persoană.
Care sunt provocările de bază cu care se confruntă cuplurile?
Teoria turbulențelor în relații sugerează că expunerea continuă la experiențe polarizante, cum ar fi gelozia, blocarea obiectivelor, comunicarea închisă, evitarea subiectelor dificile și luarea conflictului în mod personal pot determina deteriorarea legăturii unui cuplu. Identificarea din timp a acestor potențiale crize și discutarea deschisă a acestora poate salva o relație.
Înfruntarea infidelității
Pentru mulți, ruperea angajamentului de a rămâne fidel soțului sau partenerului este de neconceput. Cu toate acestea, aproape 20 la sută dintre oameni au făcut sex cu altcineva în timp ce se aflau într-o relație serioasă. Oamenii înșală dintr-o varietate de motive, dar indiferent de cauză, aceasta reprezintă o provocare serioasă pentru partenerul ofensat. Totuși, infidelitatea nu duce întotdeauna un cuplu la despărțire. Dacă un cuplu supraviețuiește provocării depinde de soliditatea esențială a legăturii lor și dacă aventura a implicat un atașament emoțional, dar și fizic: Cercetările arată că mai mult de 40% dintre bărbații care au avut aventuri raportează că a fost vorba doar de sex, în timp ce doar 11% dintre femei spun același lucru.
Infidelitatea înseamnă întotdeauna sfârșitul unei relații?
Descoperirea faptului că un partener a înșelat este devastatoare, dar nu înseamnă întotdeauna sfârșitul unei relații. Multe cupluri găsesc o modalitate de a rămâne împreună, iar cercetările sugerează că un factor principal în decizia partenerului înșelat de a rămâne sau de a pleca este sentimentul său cu privire la modul în care rețeaua socială personală de prieteni și rude i-ar sfătui sau i-ar judeca.
De ce înșală partenerii?
Cercetările au constatat că oamenii se îndepărtează de relații din diverse motive, dar cele mai frecvente sunt: dezamăgirea, căutarea de varietate, sentimentul de neglijare, profitând de o oportunitate tentantă, creșterea stimei de sine, furia, lipsa de angajament și dorința sexuală ridicată.
Cum reușesc cele mai de succes cupluri să gestioneze provocările?
Cel mai important factor care determină dacă un cuplu poate supraviețui provocărilor din relația lor, sugerează cercetările, este pur și simplu dacă ei cred că pot. Partenerii care sunt încrezători că vor rămâne împreună indiferent de conflictele care apar și care cred că au abilitățile necesare pentru a-și menține legătura sunt mult mai predispuși să rămână împreună pe termen lung.